Sdílení na Facebooku

Přidáváte si příspěvky na Facebook? Přemýšleli jste někdy nad tím, kdo váš příspěvek uvidí a kdo jsou přátelé vašich přátel? Sdílíte svoje příspěvky pouze s úzkou skupinou lidí, nebo s celým světem?

Facebook – velký bratr dnešní doby. Sociální sítě jsou od toho, abychom mohli udržovat stará přátelství a navazovat nové kontakty. K tomu patří i sdílení zážitků, radosti, starostí, fotek, písniček atd. A pokud Facebook používáte aktivně, určitě víte, že můžete nastavit různé okruhy lidí, kteří váš příspěvek uvidí. Pojďme si je shrnout:

  • Přátelé – příspěvek uvidí pouze vaši přátelé. Je pouze na vás, kolik jich máte. Průměrný uživatel má 245 přátel.
  • Přátelé přátel – příspěvek uvidí vaši přátelé a také všichni jejich přátelé. Zde už se dostáváme do vysokých čísel. V tomto stupni může uživatel dosáhnout průměrně až na 156 569 lidí, kteří příspěvek uvidí. Avšak čím více přátel mají vaši přátelé, tím větší je toto číslo. Může jít o miliony uživatelů.
  • Přátelé označených osob – příspěvek uvidí vaši přátelé, popř. přátelé přátel (dle nastavení) a přátelé osob označených v příspěvku. Pokud jste na fotce jen se svým přítelem, uvidí to několik stovek lidí (u průměrného uživatele 490). Představme si ovšem např. fotku z diskotéky, kterou nasdílíte na svůj Timeline pro své přátele. Na té fotce je s vámi označeno x dalších uživatelů. Díky označení vás můžou identifikovat tisíce až miliony lidí.
  • Veřejný – příspěvek uvidí kdokoli na Facebooku i mimo něj. Pravdou je, že když si zobrazíte profil např. v anonymním okně, neuvidíte plný Timeline. Ale na Facebooku je 1,44 miliardy aktivních uživatelů. To už je opravdu velké množství potencionálních diváků.

Také si můžete své přátele roztřídit do Seznamů pro přátele. Buď využijete Seznamy přátel, které vám automaticky nabízí Facebook (např. Blízcí přátelé), nebo si vytvoříte svoje vlastní. Díky tomu můžete příspěvky sdílet pouze s určitými skupinami – pouze se spolužáky, kolegy apod. Máte tak pod kontrolou, co s kým sdílíte.

Když si při vkládání nového příspěvku rozkliknete výběr okruhu osob pro sdílení – Vlastní nastavení, lze tam vybrat i konkrétní osoby, se kterými daný příspěvek sdílet nechcete. Ti jej zkrátka neuvidí.

facebook-sharing

Totéž samozřejmě platí, když vás někdo označí na fotce. V Nastavení – Timeline a označování si můžete zvolit, kdo uvidí příspěvky, ve kterých jste byli na své Timeline označeni. Také doporučuji, nastavit si položky Chcete kontrolovat označení, která lidé přidávají k vašim příspěvkům, než se označení objeví na Facebooku? a Chcete kontrolovat příspěvky, v nichž vás přátelé označí, než se objeví na vaší Timeline? na Povoleno. Každý příspěvek, který vám přátelé vloží na Timeline nebo ve kterém vás označí, si zkontrolujete a schválíte, popř. zamítnete. Už nikdy nebudete překvapeni nechtěnými fotkami na vašem profilu.

Známe přísloví říká: “Přítel mého přítele je i mým přítelem”. Avšak to na Facebooku moc neplatí. Chovejte se na sociálních sítích tak, jako v reálném životě.

Vyjde-li váš status, fotka či příspěvek zítra na hlavní stránce celostátních novin, nebudete se za něj před nikým (ani před svou matkou) stydět.

Závěrem vám opět položím otázku, na kterou jsem se ptal v úvodu.
Víte přesně, kolik máte v tomto okamžiku na Facebooku přátel? Bez toho, aniž byste se dívali. A přemýšlíte někdy nad tím, kdo váš příspěvek uvidí?

Zdroj: Pew Research Center – Why most Facebook users get more than they give

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *